София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

CNN: Как кралицата ще се прости с принц Филип?

Ето я програмата за погребението на херцога на Единбург
2 чОбщество 656 Ивана Иванова

В съответствие с неговия безгрижен подход към живота, погребението на херцога на Единбург ще бъде приглушено събитие по кралските стандарти, но ще демонстрира военни корени и влияние върху британската монархия, пише CNN.

Церемонията ще се проведе в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор в 15:00 ч. българско време. Мнозина познават параклиса като място за по-радостни кралски моменти, като сватбите през 2018 г. на Меган Маркъл за принц Хари и принцеса Юджини за Джак Бруксбанк.
 
Но за разлика от тези събития, няма да има тълпи. Подобно на много други случаи през изминалата година, погребението на Филип ще се съобрази с ограниченията заради коронавируса - с премахване на всички публични елементи.

Разбира се, най-близките му ще бъде там, но правилото за събирането до 30 души строго ограничава кой друг да присъства. Независимо от това другото семейство на Филип - неговото военно семейство - ще играе съществена роля, като в него участват около 730 души от въоръжените сили.

Докато промените в последния момент бяха необходими, за да се гарантира спазването на пандемичните мерки, договореностите бяха щателно планирани през годините, като Филип беше силно ангажиран. Планът е подписан от кралицата и отразява крайните желания на принца, заяви Бъкингамският дворец.
 
По време на коронясването на кралицата Филип се зарече „да стане вашият легендар на живота и крайниците, и на земното поклонение; И чрез силната си отдаденост като най-дълго служещ съпруг, той направи точно това.

Той никога не е искал държавно погребение - обикновено запазено за монарси - и е дал ясно да се разбере от службата на лорд Чембърлейн, която е организирала събитието. Вместо това ще бъде ниво под това чрез кралски церемониал - по същия начин бяха погребани Кралицата-майка през 2002 г. и Даяна, принцеса на Уелс през 1997 г.
 
Но все пак това ще бъде спомен, пропит с традиции и символика, от момента, в който ковчегът напуска държавния вход на замъка Уиндзор и се обработва през терена до Сейнт Джордж.

Ковчегът на Филип лежи в частния параклис в замъка Уиндзор. В събота сутрин той ще бъде преместен във Вътрешната зала, където деканът на Уиндзор ще произнесе молитва над него, преди да започнат събитията през деня.

В 14:41 ч. ковчегът - покрит по желание на херцога - ще бъде донесен от носители от ротата на кралицата, 1-ва батальонна гренадерска гвардия до държавния вход. Мечът и морската му шапка ще бъдат поставени отгоре, заедно с венец от цветя.
 
В 14:45 ч. шествието ще напусне четириъгълника, водено от оркестъра на полка на Гренадиерската гвардия - от който Филип беше полковник в продължение на 42 години. Ковчегът ще бъде пренесен на кратко разстояние до параклиса на модифициран Land Rover - който Филип е помогнал да проектира.
 
Принц Чарлз и други членове на кралското семейство ще проследят Land Rover пеша, докато служителите от домакинството на Филип повдигат тила. Уилям и Хари ще ходят в един ред, но разделени от първия братовчед Питър Филипс. Обикновено братята ходеха рамо до рамо, но Бъкингамският дворец не иска събитието да бъде привлечено от напрежението между двамата.

Кралицата, придружена от придворна дама, ще пътува до параклиса в Стейт Бентли.

Членове на семейството, които не участват в шествието, като херцогинята на Корнуол и херцогинята на Кеймбридж, ще се присъединят към Кралицата, за да наблюдават погребалния парад пред верандата на параклиса. Това включва и немските роднини на херцога, които ще присъстват, включително големите му племенници, принцът на Баден и принцът на Хохенлое-Лангенбург.

В 14:53 ч. (9:53 ч. ET) шествието ще приключи в подножието на Западните стъпала на параклиса „Свети Георги“.

В 15:00 ч. в цялата страна ще има минута на мълчание, преди ковчегът да продължи нагоре по стълбите и да бъде посрещнат от декана на Уиндзор и архиепископ на Кентърбъри на вратата. Архиепископът ще води службата. Поради ограниченията на сбора в Ковид, само членовете на семейството, участващи в парада на погребението, ще влязат в параклиса след ковчега.

В съответствие с правилата за обществено здраве, всички ще носят маски по време на 50-минутната служба.
 
Това обаче няма да е последното място за почивка на Филип. Когато кралицата умре, той ще се събере със съпругата си, с която живее 73 години, и ще бъде преместен в параклиса на крал Джордж VI (другата част от готическата църква), за да лежи до нея. В трезора вече са погребани бащата на кралицата, майка й Елизабет и сестра Маргарет.
 
 
Land Rover, който е модифициран за транспортиране на ковчега на херцога, е разкрит.
 
Войници от уелската гвардия навеждат глави, докато репетират за погребението на Филип.
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!