София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Д-р Данаил Илиев: Ваксините срещу COVID-19 са безвредни за бременните жени

Коментар на акушер-гинеколога
3 мЗдраве 318

Изследваният показват, че ваксините срещу COVID-19 не вредят на бременните жени. Не всяка родилка с коронавирус се налага да бъде лекувана в болника, заяви акушер-гинекологът д-р Данаил Илиев пред Би Ти Ви.

„СЗО излезе със становище още февруари месец и то е въз основа натрупания опит от университети като „Джон Хопкинс“ и „Харвард медикъл скул“, които заедно с Американската асоциация на гинеколозите и други авторитетни институции са стигнали до заключението, въз основа на резултатите на 30 000 жени, които са забременели след първата доза ваксина още по време на клиничните изпитания, при които установените рискове за тях и плода не се различават от тези на неваксинираните жени“, обясни гинекологът.

Анализирани са и компонентите на тези ваксини, които не се различават от тези за грип и коклюш, допълни д-р Илиев.

По неговите думи в България има много негативно мнение към ваксините, което се дължи на незнанието на ефектите им и за което вина имат лекарите и журналистите.

Ваксина не предпазва от заболяване, но предпазва да не се стигне до тежко изкарване на болестта, коментира Илиев.

„Не всяка бременна жена, която е с коронавирус, се налага да бъде лекувана. Трябва на първо място да следи състоянието си – нивото на насищане с кислород в кръвта си, да следи за температура, за дихателните си функции, за общото си състояние. Ако тези показатели са в норма, не се налага тя да идва в болница. По телефон ние можем да я насочим какво да бъде нейното поведение и лечение вкъщи. Ако има влошаване на тези показатели, трябва да се консултира със своя гинеколог и пулмолог, да бъде насочена към друг специалист за нейното състояние, за да бъдат взети адекватни мерки“, каза акушер-гинекологът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!