София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Д-р Данчо Пенчев: Лечебната мрежа ще изпадне в колапс, ако тенденцията се запази

Всяка една мярка, която въвеждаме, от нея се очаква някакъв ефект, добави той
58 сЗдраве 358

Ако тенденцията на хоспитализация в София се запази, то лечебната мрежа ще бъде в колапс. Това алармира пред БНТ директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев. По думите му натискът върху лечебната мрежа е много голям, както и натискът върху екипите от бърза помощ.

Не за друго, просто ще свършат възможностите, не леглата, на лечебните заведения да обслужват пациентите, защото персоналът е константна величина. Той не може да поеме повече от възложените му задачи, той е на ръба, просто няма как да обслужва още болнични легла.“, заяви още директорът на РЗИ-София и добави, че над 80% от COVID леглата са заети.

Всяка една мярка, която въвеждаме, от нея се очаква някакъв ефект в някакъв определен срок. Не мога да кажа коя е най-тежката мярка за софиянци. Мерките които въвеждаме сега са доста и засягат много хора в личен план.

Щабът взе тези мерки и са в следствие на много сериозен анализ.

 Д-р Пенчев обясни, че мерките се въвеждат от утре - понеделник, а не от четвъртък, когато бяха обявени, за да може обществото да се подготви за тях. Например ресторантьорите да изразходят продукцията си, родителите да организират гледането на малките деца. Той апелира гражданите да спазват противоепидемичните мерки и призна, че не може да каже дали новите мерки ще бъдат точно за 10 дни. По думите му данните, които получават, се обработват денонощно и се анализират. Гледат се таргетните групи, които се заразяват, къде се повишава заболеваемостта и  къде се повишават положителните случаи. „Не може да гарантираме, че за тези 10 дни ще спрем разпространението. Нашата надежда е, че трябва да запазим поне нивото в момента, а не да му позволим да върви нагоре. Това е основният мотив за налагането на тези 10 дни.“, заяви още д-р Пенчев. Той определи като критичен момента за взимането на мерките. По думите му мерките не са били взети по-рано, тъй като са били в хипотезата на един по-оптимистичен вариант на развитие на заразата.

В столицата от началото на годината са направени над 4100 проверки - на хранителни обекти, заведения, молове, училища, детски градини, пазари и тн. 340 са глобените. 219 човека са глобени за неносене на маска. По 300 лв е минималната глоба за неносене на маска. „Това са хора които просто със своето поведение, опитвайки се да бъдат оригинални не пазят себе си и другите. Обикновено точно тези хора се оплакват, че здравната система не им обръща достатъчно внимание,“ коментира директорът на СРЗИ и добави, че като цяло софиянецът спазва мерките. По думите му е имало едно отпускане от страна на хората в края на февруари началото на март. Според него това  е нормално, тъй като доста хора са се ваксинирали и излекували и това е създало  самочувствие за победа на вируса.

Д-р Данчо Пенчев заяви, че ежедневно има заплахи към експертите и директорите в РЗИ. „Никъде в Европа няма такова отношение към контролните органи. Все пак ние си вършим работата. Целта е чрез контрола да намалим разпространението на вируса.“ Коментира още д-р Пенчев. Той добави, че в София в момента карантинираните са над 14 300.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!