София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Д-р Кацаров: Имаме много ваксини, вече мислим какво да правим с тези, на които изтича срокът

Според него рискът остава заради ниския брой на ваксинирани хора
30 сЗдраве 502 Ивана Иванова

Логиката да се удължи два месеца извънредната епидемиологичната обстановка е, че се надяваме след два месеца да има Народно събрание, което би могло да раздели епидемичната ситуация в медицинския аспект от останалите плащания. Ако от медицинска гледна точка не се налага да има епидемична ситуация, тя да не бъде удължавана повече. А пък ако е необходимо да бъдат удължавани някакви други мерки, те да могат да се прилагат независимо от епидемиологичната обстановка. Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров в ефира на БНТ.

По повод броя на заразените през последната седмица Кацаров каза:

"Числата на броя на заразените и хоспитализираните видимо намаляват, но рискът остава заради ниския брой на ваксинирани хора".

Той допълни, че ако възрастните хора се ваксинират в следващите два месеца, това може да позволи отпадане на много от ограничителните мерки, включително и на носенето на маски.

Здравният министър сподели, че го притеснява смъртността. Смята да възложи на Националния център по обществено здраве да направи специален анализ на изключително високата смъртност до края на април 2021.

"Най-важното е да се ваксинират хората. Това е единственият метод за ограничаване на инфекцията, който се доказа. Вижда се във всяка една от страните, които ваксинираха половината и повече от населението си, рязък спад на броя на заразените и на починалите" заяви Кацаров.

Министърът допълни: "В началото на годината нямаше ваксини, в момента има предостатъчно. Имаме толкова много ваксини, че започваме да мислим какво да правим с тези, на които започва да им изтича срокът на годност. Имаме възможност да даряваме на съседни страни".

Според Кацаров е създадена добра организация за ваксиниране - личните лекари са заредени с ваксини, осигурени са мобилни екипи за хората, които са на отдалечени места. Ще бъдат отворени допълнителни ваксиционни центрове при зелените коридори при нужда, за да могат хората, които работят до късно да се възползват.

"Ние не можем да накараме хората да се ваксинират. Ваксината е доброволна. Нашата роля се свежда до това да осигурим възможност за всички", съобщи той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!