София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Хасърджиев: Случва се след първоначално съгласие, медици се отказват от ваксинация

Няма ясни разписани правила какво се прави при отказ от ваксинация, посочи той
3 мЕвроком 1925

„Единственият начин да се справим с тази епидемия в световен мащаб е приоритизирането. Да  започнем от най-уязвимите, групите, при които се очаква най-голяма смъртност. Само тогава можем да гарантираме, че общата смъртност ще намалее и всички ще се върнем на работа”, заяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация пред Нова.

Медикът е на мнение, че е нечовешко хора, които са на първа линия, да бъдат лишени от ваксинация. Според него причина за неясната позиция на властите относно ситуцията в Сандански е, че няма ясни разписани правила какво се прави при отказ от ваксинация.

„Истината е, че този казус е етичен и морален. Смята, че е въпрос на разясняване на цялото общество. Ще трябва да направим своите избори и да докажем, че сме зряло общество и можем да предпазим най-слабите, а не се предреждаме на опашката”, заяви д-р Хасърджиев.

Той подчерта, че вече има случаи, при които след първоначално съгласие, медици се отказват от ваксинация. Д-р Хасърджиев смята, че това е тревожен факт и че тепърва ще има подобни откази.