София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Д-р Маджаров: 24-часовото разположение на лекарите трябва да отпадне

"Важно е парите да следват пациента"
1 месецЗдраве 7 Мирослав Митков

Отпадане на лимитите, прехвърляне на повече дейности от болничната помощ в извънболничната, край на 24-часовото разположение на личните лекари. Такава заявка за промени в НРД 2020-2022 дадоха на съвместен брифинг ръководствата на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. След обсъдените промени е и търсенето на механизъм, с който да се въвлече пациентът в контрола на дейността.

Председателят на Българския лекарски съвет д-р Иван Маджаров посочи, че трябва да се контролират лошите практики и да се даде шанс на добре работещите колеги. „Важно е парите да следват пациента. Тази диспропорция, която се създаде през годините, да има привилигировани специалности, се случи изкуствено. Колеги не специализират дадена специалност, защото виждат, че тя е безперспективна. Това трябва да бъде прекратено. Важно е да преследваме еднакви цели“, каза още той. Сред обсъжданите предложения е и промяна в цените на медицинските услуги.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че някои от анонсираните промени биха могли да се случат още тази година, но според него по отношение на отпадането на лимитите не бива да се бърза и е правилно това да се случи от следващата година.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!