София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Мими Виткова: Мерките са закъснели, смъртността се покачва още от октомври

Коментар на бившия здравен министър за новите противоепидемични мерки
2 мЕвроком 1834

Има известно закъснение в противоепидемичните мерки. Тенденциите да се покачва смъртността и заболеваемостта са от миналия месец. Ако по-рано бяха предприети, дори и поетапно, някои мерки с цел ограничаване на контактите, може би нямаше да имаме тази висока смъртност. Заведенията и училищата, както и стадионите. Това коментира бившият здравен министър д-р Мими Виткова в ефира на Канал 3.

"При нас липсват доказателствата къде разпространението е най-голямо и къде бележи покачване. Ние правим много малко тестове на здрави хора, ако се бяхме постарали да направим достатъчно тестове в училищата, както и в университетите. Така щяхме да генерираме така наречените асимптоми, които са при младите хора, където няма симптоматика, човек не знае, че е болен. Министърът на образованието трябваше да има повече доказателства, за да се обявят тези ограничения в училищата и университетите", допълни д-р Виткова.

"Масовото тестване не може да бъде едномоментен акт, когато ти изолираш повече хора, които са позитивни, ти ограничаваш разпространението. Ако това масово тестване се повтаря, то на практика ограничението на вируса се разпространява", каза още тя.