София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Д-р Симидчиев: Нямаше битка между мен и проф. Чорбанов за здравната комисия в парламента

По думите на депутата от "Демократична България" трябва първо да се инвестира в профилактика
6 мЗдраве 1278

Битката за здравната комисия в парламента не беше Чорбанов срещу Симидчиев, а гласуване на българския народ. Премина много демократично и мирно и колегите избраха с мнозинство. Това коментира депутатът от "Демократична България" и шеф на здравната комисия д-р Александър Симидчиев в ефира на БНТ.

"Трябва първо да приоритизираме профилактиката, нашата страна не е от най-богатите и първо трябва да се финансира там, където има най-много работа. Обикновено това е там, където болестта е в най-ранните си фази и най-лесно се лекува. Трябва да инвестираме в профилактика на първо място, на второ място трябва да се работи с много данни и да се взимат решения на базата на много данни. Това трябва да се случва систематично и трябва да имаме електронно здравеопазване. Разчитам, че трябва да се постигне консенсус за това", каза още той и по думите му има много интереси в извънпартийните сформирования да няма ред в здравеопазването.

"Трябва да приемаме такива закони, които да случват, да има закони, които да се спазват. Честно казано никога не съм си представял парламента по този начин. Виждал съм парламента отвътре, но никога не съм вдигал ръка, не съм гласувал закони, изключително отговорно е. Относно сградата, в която ще заседаваме е важно да се помни предисторията, имаме нужда от стабилност и от символи, които да са устойчиви. Важно е да имаме общи цели, ясни правила и законност. За момента старата сграда е по-важна да се запази", каза още докторът.

"Не беше логично да се разформирова щабът преди да бъде назначен нов. Не трябва да има вакуум в управлението. Да, има здравен министър, който изпълнява функциите, но трябва да има ясни правила и закони, които да се спазват. Винаги съм давал пример с авиацията, там има закони, които се спазват от всички авиокомпании", коментира депутатът от ДБ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!