София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Симидчиев за COVID: Една част от хората, ако са преболедували, няма да имат нужда от ваксина

Пулмологът коментира, че няма как на пазара да излезе ваксина, която да не работи
1 мЕвроком 1108

Хората искат 100% сигурност, но процесът на регулация на ваксините е много стриктен, няма как да се появи някоя, която не работи. На практика всички тези ваксини са инструмент на процес, който да предпази от заразяване. Индивидът или ще направи имунитет, или няма да направи. Това коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на Нова Телевизия.

"За клиничното здраве може да се направи анамнеза при общопрактикуващите лекари, това е стандартна практика, нищо по-различно от всяка ваксина до момента. Единственото различно, при конкретната пандемична ситуация в момента е, че една част от населението вече са преболедували и няма да имат нужда от повторна ваксинация, защото те вече са изградили имунитет на база боледуването. Това, което трябва да се направи е да се провери за антитела, защото тези хора вече са изградили имунитет срещу вируса", допълни той.

"Над 70% от насилието трябва да имат изграден имунитет или ваксинален отговор, тогава пандемичният процес ще изчезне. Масово да изследваме клетъчен имунитет ще бъде скъпо и логистично невъзможно. Всеки човек има право на личен избор дали да се ваксинира или не. Там, където създаваме риск за другите няма как да бъдем равнопоставени", каза още д-р Симидчиев.