София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Даниел Митов: Премиерът дължи много отговори за това какво се случи в Скопие

"Румен Радев се държи неуважително към нашите избиратели", заяви Митов
6 сПолитика 544 Николай Трифонов

"Ентусиазмът на премиера Петков контрастира с общественото мнение, а министър-председателят дължи много отговори, тъй като изобщо не е ясно какво всъщност се случи в Скопие за по голямата част от българската публика - отстъпи ли Кирил Петков от българската позиция?" Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш кандидат премиер Даниел Митов в ефира на БНТ.

Той каза, че има България има твърда позиция, която трябва да се следва.

"На практика всички партии и участници в КСНС се обединиха около твърда позиция, която стъпва на Рамковата позиция от 2019, декларацията на парламента и тези документи са отразени в т.нар. позиция 5+1. Ако България е отстъпила от това, аз не знам как да го окачествя, освен като прекрачване на мандата и едва ли не предателство", коментира депутатът.

Той определи като голям проблем изказванията на Стево Пендаровски, че България на практика е отменила досегашните си позиции.

"Няколко неща ме притесняват. Българският премиер не използва експертизата на МВнР. Ако я ползваше, може би нямаше да сме свидетели на този словесен безпорядък в отговорите му. Второ, опасявам се, че той е в плен на логиката "дайте да пуснем РСМ да преговаря, пък после можем да ги спрем по време на преговорите, ако не изпълняват някои условия." Тази логика е неосъществима", каза Митов.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че отношенията между България и Северна Македония са важни и за Европейския съюз, а напускането на на депутатите от ГЕРБ-СДС по време на речта на президента пред Народното събрание е било, "защото над 600 000 избиратели, които гласуват за ГЕРБ-СДС са били обиждани".

"Непрекъснато се държи с неуважение към тях, затова ние бяхме длъжни да напуснем", обясни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!