София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Делото срещу сирийците, обвинени, че са искали да се присъединят към ИДИЛ не тръгна

Защитата поиска прекратяване, поради нарушения в обвинителния акт
5 годиниПравосъдие 25 Боряна Райчева

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу тримата сирийски граждани, подсъдими, че са се опитали да излязат от България към Турция, за да се присъединят към "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".

Тримата сирийци са със статут на бежанци, получен в Германия, след което идват в България, за да могат да отидат в Турция, където са техните близки. Делото върви през превод на арабски. Обвинителните актове са били преведени на арабски едва вчера и са били предоставени на тримата подсъдими. Обвиняемите все още нямат достъп до свидетелските показания. Тепърва те ще бъдат преведени на арабски. Обвиняемите твърдят, че репликите, които са си разменили в социалните мрежи, както и снимките са напълно безобидни.

Защитниците поискаха възможност да сравнят записите от специалните разузнавателни средства на арабски език с преводите им на български.

Тримата подсъдими отрекоха да са обсъждали в разговорите си участие в терористични действия и обясниха, че репликите им са извадени извън контекста.

Защитата поиска делото да бъде прекратено поради сериозни нарушения в обвинителния акт, но прокурорът не се съгласи с твърдението им. Следващото заседание е насрочено за 19 септември.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!