София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Демерджиев: Нидерландия очаква доклад, какъвто не може да получи

"Основните възражения на Нидерландия не са свързани с охраната на границите"


"Трябва да сме изключително прецизни в тези три оставащи дни и това не е обвинение, а изказано предположение от премиера на Нидерландия. На тези предположения противостоят положителните доклади от двете проверки в България на мисиите на ЕС, както и проверката извършена от посланика на Австрия, която ни дава надежда, тъй като беше изключително обстойна, обхващаше българо-турската, българо-гръцката и морската граница. Тази проверка ни дава надежда, че Австрия може да промени позицията си, убеждавайки се, че границите ни се пазят надеждно."

Това заяви на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев след организираната от премиера Гълъб Донев среща за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенген.

"А всъщност основните възражения на Нидерландия не са свързани с охраната на границите, а с прилагането на механизма, който отпадна за България през 2019 година. Нидерландия очаква доклад, какъвто не може да получи. Спорно е дали една такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС и институциите на ЕС", добави Демерджиев.