София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Деница Сачева: Бюджет 2021 не е предизборен, а следизборен. Той е за хората

Готови сме за затваряне на държавата, ако има нужда
12 сЕвроком 398

Ще действаме така, както трябва да се действа с оглед на това да намерим баланса между икономическите и здравните мерки. На този етап не се предвижда да има по-строги мерки от тези, които вече са въведени. Знаете, че сме предприели и регионален подход, който в някои отношения е много добър, тъй като се изисква да се действа локално.

"Регионалният подход е много важен по отношение на образователната система. Ние сме подготвени и за национални решения. Няма причина да се притесняваме от общественото мнение. На този етап няма решение за локдаун, но сме готови да предприемем такива мерки, ако има нужда", допълни Сачева.

"Бюджетът не е предизборен, а е следизборен. Този бюджет е социален, направен е за хората. Ако бягахме от отговорност щяхме да сме подали оставка, а виждате ние не го правим. В момента трябва да се взимат решения има нужда от действащ парламент, всичко, което говорихме през лятото, и което беше причина да не подадем оставка, очевидно има нужда от подобен тип отговорно поведение", каза още тя.

По думите и 40 млн. лв. ще бъдат отделени за бизнеси, които са засегнати от заповеди: заведенията, учебни заведения, спортни зали. "Ще имаме готовност да финансираме 80% от заплатата. Така собственикът може да запази служителите си. Те ще трябва да бъдат в неплатен отпуск. Ще се изплащат по 24 лв. на ден.