София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Деница Сачева: До 10-12 дни, след края на новата заповед, обезщетенията ще стигнат до служителите

Министърът на труда и социалната политика с коментар за ситуциацията в България
19 мЕвроком 1135

За да получат помощи работещите трябва да подадат заявления към своя работодател и да посочат вътре датата, от която излизат в отпуск, за какъв период от време и банковата сметка. Работодателят предава този списък банкови сметки в Бюрото по труда. Ще напишат три седмици, но тази помощ ще може да се изплати за общо 60 дни. Няма възможност служителят сам да подаде заявление към Бюрото по труда, това трябва да се случи от работодателя. До 10-12 дни след като е изтекъл периода парите ще стигнат до работещите. Още до 10-12 декември те ще получат тези пари. Това коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на Нова телевизия.

"Ако ресторантът затвори и останат само доставки, това ще значи, че за тези хора, които работят в доставките може да се използва схемата 80/20. А за останалите може да използва схемата за компенсация на служителите за 24 лева на ден, което е 80/0, защото е 80% от минималната работна заплата. Във времето, в което хората са в неплатен отпуск могат да използват помощите, които са по доходен критерий. Едно тричленно семейство трябва да има доходи под 2745 лв. на месец, за да използва допълнителни помощи", допълни тя. 

„Мярката за гледане на деца до 14г. възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни министър Сачева.

Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна заетост, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението там е в размер на 290лв.

„Колегата Лъчезар Борисов още вчера проведе срещи с работодателите при заведенията. Обсъждат се две опции. Или да се изплащат фиксирани разходи или между 15-20% от оборота. Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант", каза Сачева.