София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Денков: Водят се преговори учебната година да започва от първия понеделник на септември

"Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците", заяви още той
13 сОбразование 985 Николай Парашкевов

"Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти", това заяви пред БНТ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Той изтъкна, че в страната ни учебната година започва най-късно - на 15-ти семпетмври докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на изучаваното.

Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

"Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците", заяви още Денков.

"Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година", подчерта просветният министър.

"Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици", категоричен беше Николай Денков.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста.

Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени.

В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малките деца до края на следващата седмица.

Министърът на образованието заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли, но уточни, че  към момента такива разговори не са водени.

Той участва в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера.

Николай Денков подчерта, че е изклчително обнадежден от проведената дискусия.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!