София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Депутатите приеха Закона за личната помощ

Майките премахват палатковия лагер

15:53 ч. 06.12.2018 г.Общество 5

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Инициативата за него под мотото "Системата ни убива" е на майки на деца с увреждания с участието на омбудсмана Мая Манолова.

Вчера протестиращите майки заявиха, че с след този факт ще закрият палатковия лагер пред парламента, но за кратко.

Изключително емоционални минути пред палатковия лагер на протестиращите майки на деца с увреждания пред парламента. За да отпразнуват "изстраданата победа", майките поканиха омбудсмана Мая Манолова. При тях дойде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Майките махнаха и плакатите "Системата ги убива".

"Законът за личната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни. Това означава, че децата ще ги има, когато нас ни няма и това е нашата огромна борба и огромна кауза. Законът е за всички хора с тежки увреждания, които са някъде сами в момента и без подкрепа", каза от името на майките Вера Иванова.

Вчера парламентът прие законът за хората с увреждания. Според промените от догодина хората с увреждания ще получават по-голяма финансова подкрепа. Въвежда се индивидуална оценка на потребностите, а изцяло нова агенция ще отговаря за хората с увреждания в бъдеще. В Закона на Мая Манолова се предвижда всички нуждаещи се да ползват личен асистент.

До реформата се стигна след като години наред майките на деца с увреждания протестираха с искане за радикална промяна. Недоволството им беше причина да издигнат и палатков лагер до парламента. От януари догодина, майките ще разпънат палатките отново, този път обаче пред здравното министерство, където ще настояват за реформа в ТЕЛК системата.