София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Der Standard: И Чърчил, и Джонсън са сгрешили, че Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС

Според изданието Брекзит може да доведе до разпад на Обединеното кралство
44 сЕвроком 862

След Втората световна война именно британски гражданин предложи да се създаде един вид „Съединени европейски щати“, пише Der Standard.

Този гражданин беше не друг, а Уинстън Чърчил: в същото време той отбеляза, че самата Великобритания няма да бъде член на това сдружение, тъй като има собствена общност. 70 години по-късно неговият почитател Борис Джонсън изнася реч, в която заявява, че Великобритания може да бъде наистина свободна и успешна само извън ЕС.

Както отбелязва вестникът, референдумът за Брекзит през 2016 г. можеше да се окаже по различен начин, ако не беше толкова успешна кампанията на Джонсън, който отлично измисля лозунги и изнася речи. Той усъвършенства тези умения през студентските си години, пише Der Standard.

Според изданието и Чърчил, и Джонсън са сгрешили в убеждението си, че Великобритания ще бъде по-добре извън ЕС. Брекзит няма да бъде краят на ЕС, а на Великобритания, каквато я познаваме. Той ще ускори процеса на разпадане на страната: сега е само въпрос на време Шотландия да обяви нов референдум за независимост. Желанието на по-голямата част от шотландците да останат в ЕС дава тласък на привържениците на шотландската независимост.

В същото време Северна Ирландия също може да се отдели от Лондон, отбелязва Der Standard: този процес може да отнеме много време, но Северна Ирландия очевидно се движи към Ирландия, членка на ЕС. Причините за това са изложени в споразумението за Брекзит, което дава на Северна Ирландия специален статут, включително отворена граница с Ирландия. Освен това пандемията също играе роля. Ако Северна Ирландия разчиташе твърде много на британското здравеопазване, сега тя щеше да трябва да оцелее след краха на Националната здравна служба на Обединеното кралство. Междувременно Ирландия изпращаше своите медици в Северна Ирландия на помощ.