София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Димитър Луджев: Парите, с които се направи приватизацията, са криминални

Бившият вицепремиер коментира проверката на прокурата върху приватизацията

Димитър Луджев: Парите, с които се направи приватизацията, са криминални

Бившият вицепремиер коментира проверката на прокурата върху приватизацията

3 месецаПолитика 19 Ивана Иванова


България беше ограбена в огромен мащаб. Това бяха големи групировки, които и до днес цъфтят и работят. Нека да хвърлим око на приватизацията. Всички сделки по време на Виденов и на Костов всички са законово съобразни и това е свързано с начина и целите на българските приватизатори, независимо от партията. Това каза бившият вицепремиер от СДС проф. Димитър Луджев в ефира на БНТ.

"Умишлено се пропускаше, че приватизацията не трябваше просто да бъде държавната собственост да премине в частни ръце, а и да бъде форма на модернизация. Видя се, че само от 10 предприятия се получиха 38% от приходите. Само 6% бяха с търг, 20% бяха с публично обявен конкурс, но пък те бяха със субективни условия. 50% бяха присвоени от управителите на предприятията и тези, които стоят зад тях, някои офшорни фирми получаваха десетократна отстъпка", каза още проф. Луджев.

"Вината за всичко това носят тези, които са го сторили, а това е Иван Костов. Беше ясно от къде са парите на тези над 100 офшорни фирми, които купиха предприятията. Това бяха пари, източени от разни групировки и банки, които фалираха. Иван Костов много добре знаеше откъде идват тези, приватизацията трябваше да бъде по друг начин. Помните, че Иван Костов уволни много от своите министри, в този списък бяха тези, които главно работиха, за да се случи приватизацията", коментира още той.