София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Димитър Стоянов ще участва в заседание на Съвет „Външни работи“ в Брюксел

Министърът на отбраната ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС

11 месецаПолитика 26 Николай Парашкевов

Министър Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“ в Брюксел, съобщиха от Министерството на отбраната.

На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.

На 20 и 21 март 2023 г. Министърът на отбраната ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната.

Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години.

Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана. 

Форумът ще стартира с дискусии на Министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС и с Министрите на отбраната на страните-партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.