Джок Полфрийман - предсрочно освободен

Австралиецът е излежал 12 от общо 20-годишната си присъда за убийство

4 месецаПравосъдие 9

Австралиецът Джок Полфрийман, излежаващ 20-годишна присъда за убийството през 2007-ма година на студента Андрей Монов, излиза  на свободапредсрочно, реши на свое заседание Софийският апелативен съд.
 
Това се случи, след като тричленен състав на Апелативния съд разгледа жалбата на Полфрийман срещу решение на Софийския градски съд, с което беше оставена без уважение молбата му за предсрочно условно освобождаване. Апелативните магистрати  днес намираха жалбата му за основателна и решиха, че Полфрийман може да излезе на свобода след излежани 12 от общо 20-годишната му присъда.
 
В съобщението на съда се сочи, че в случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване, като се допълва, че мотивите на състава ще бъдат публикувани  по-късно.
 
Припомняме,  че престъплението, довело до смъртта на студента Андрей Монов, беше извършено на  на пл. „Света Неделя” в столицата в нощта на 28 декември 2007 г. Тогава австралиецът влиза в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев, който е ранен. Полфрийман твърди, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той е реагирал и се е намесил.
 
Австралиецът вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като магистратите приемат, че е нарушена неговата свобода на изразяване. Той е председател на Българското затворническо сдружение за реабилитация, като не е наказван за нарушения в затвора и е награждаван за добро поведение.
 
През 2015-та година се разрази сериозен обществен скандал, след като се оказа, че именно Полфрийман е номиниран от Български хелзинкски комитет за човек на годината. На 18 май миналата година пък  стана ясно, че Полфрийман се е отказал от предсрочно освобождаване.
 

ОЩЕ ОТ Правосъдие

Задържаха бившия шеф на ВИК-Перник

Заради водната криза вграда

1 денПравосъдие

Изнасят подробности за акцията в Комисията по хазарта

Твърди се, че държавата е ощетена най-малко с 210 млн. лева

5 дниПравосъдие

Ще остане ли Благовград без кмет?

Според съда правомощията на Румен Томов трябва да бъдат прекратени

6 дниПравосъдие

Съдът скри подпалвача от Ихтиман

Лицето остава зад решетките с постоянна мярка “задържане под стража”

6 дниПравосъдие

Присъди по делото “Хитрино”

15 години затвор за главния машинист и 10 години за помощника му

6 дниПравосъдие