София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доналд Тръмп свива помощта към Украйна от $250 млн.

Президентът на САЩ ревизира подкрепата дни преди срещата с Володимир Зеленский

10:11 ч. 29.08.2019 г.Политика 21

Да се преразгледа бюджетът за 2019 г. от $250 млн. финансиране за Украйна в областта на сигурността и отбраната предлага президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Новината идва дни преди първата среща на американския лидер с украинския му колега Володимир Зеленский. Двамата ще говорят на 1 септември на церемонията във Варшава за 70-тата годишнина от началото на Втората световна война.

Американският лидер нареди на екипа си от съветници по национална сигурност да ревизира програмата за подкрепа към Киев, информира Politico.

„Президентът иска да осигури приоритета на интересите на Съединените щати търси гаранции във външната политика и да получи гаранция, че и други страни си плащат цената“, каза източник на изданието в Белия дом.

Задачата е поставена пред министъра на отбраната Марк Еспър и съветника на президента по национална сигурност Джон Болтън.

Конгресът на САЩ задели 250 млн. долара, които Украйна да инвестира във въоръжения, обучения, оборудване и разузнавателна информация.

Но решението на стопанина на Белия дом дефакто замразява средствата, а финансирането за Киев се поставя под съмнение от правителството му.