София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Дончева: Нека закриването на спецсъда и спецпрокуратурата да е разстрел, служат за репресия

"Магистратите нямат основание да твърдят, че това е „разстрел“ на съдебните органи"

Специализираните съдебни структури трябва да се закрият, защото служат за репресия върху противници на досегашната власт. Това заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева в ефира на Би Ти Ви.

Относно гласуваната декларация от Висшия съдебен съвет срещу внесения, но неприет от 45-ото Народно събрание законопроект за закриването на специализираните прокуратури и съдилища, Дончева коментира, че магистратите нямат основание да твърдят, че това е „разстрел“ на съдебните органи и работи в полза на мафията. 

„Ако те твърдят, че закриването на спецпрокуратурата и спецсъда „разстрел“, нека да е „разстрел“, но в необходимостта от тяхното закриване аз нямам никакво съмнение, както и огромна част от гилдията – действащи съдии и прокурори. Това е орган, създаден за репресия от досегашната изпълнителна власт, която имаше в лицето на специализирания съд и прокуратура инструмент за натиск върху бизнес и политически противници“, коментира юристът. 

„Истинската цел на спецсъда и спецпрокуратурата е списъка на лицата, който за почва с президента и вицепрезидента, минава през парламента, министрите и стига до митничарите. Някой може да каже, че това е форма за борба с корупцията, аз смятам, че ефективната борба с корупцията се води от нормалната съдебна система, както повелява българската Конституция, а не от специализирани органи – създадени за рекет“, коментира тя. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!