София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Андрей Чорбанов: Не антителата, а клетъчният имунитет пази от коронавируса

Коментар на имунолога във връзка с разпространението на заразата

Доц. Андрей Чорбанов: Не антителата, а клетъчният имунитет пази от коронавируса

Коментар на имунолога във връзка с разпространението на заразата

4 сЗдраве 4046 Ивана Иванова


Не антителата, а клетъчният имунитет е този, който ни пази от нова инфекция. Доказано е, че клетъчният имунитет е този, който предпазва. За съжаление все още няма бързи и евтини тестове за анализ на клетъчния имунитет. Това каза ръководителят на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН доц. Андрей Чорбанов в ефира на БНТ.

"Aнтителата са маркер, който в никакъв случай не може да бъде обективен. Тестът за клетъчния имунитет обаче е скъп и няма как да се направи на голям брой хора", отбеляза той.

"Ваксината е важна, защото рисков контингент ще има винаги и домовете за възрастни хора са основната мишена на този вирус, както и смъртността там е по-голяма", каза още той.

Доцентът коментира, че не може да се каже, че се е увеличил процентът на заразените млади хора и в световен мащаб няма такива данни. "Твърдо може да се каже, че ние крепим един и същ процент още от април месец и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост".

Според доц. Чорбанов няма как да се ограничат хората. "Това бавно движение на вируса, показва, че огромният брой хора са предпазени по дефициния от коронавируса", отбеляза той и добави: "Не можем да очакваме  100% от хората да са предпазени".