София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Доц. Кунчев: На първо място сме по смъртност от COVID-19 на Балканите

България е на пето място в Европа със 732 на 100 000 заразени на база 14-дневна заболеваемост
7 сЗдраве 106 Мирослав Митков

България е на пето място в Европа със 732 на 100 000 заразени на база 14-дневна заболеваемост. Това заяви на брифинг главният здравен държавен инспектор и представител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"Смъртността в България е 21 на 100 000 - това значи, че сме на първо място на Балканите и трето в Европейския съюз", допълни експертът.

"Страните с над 10 на 100 000 смъртност са Унгария: 33, Чехия: 24, България: 21, Словакия, Полша, Естония, Италия и Румъния – това са държавите на континента с най-висока смъртност", каза още той.

Той коментира и ситуацията в областите на страната, като посочи, че са намалели огромните разлики между най-слабо и най-силно засегнатите региони.

"София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца и Варна водят по заразени в страната. 7 области са със заболеваемост над 800 на 100 хил.", разкри доц. Кунчев.

"Имаме сравнително еднаква заболеваемост при двете вълни у нас, но има разлика в хоспитализираните - сега са повече от ситуацията през ноември и декември", съобщи главният здравен държавен инспектор. 

"Наполовина е спаднала положителността на тестовете, в сравнение с ноември месец 2020 г. По-ниска е положителността на тестовете, но по-висока е нуждата от хоспитализация", коментира доц. Ангел Кунчев. 

"Не е въпросът къде сте, а как се държите", заяви главният здравен държавен инспектор по повод разхлабването на мерките. 

Относно имунизацията у нас, доц. Кунчев разкри, че не е проблем в доставките, а в доверието във ваксините. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!