София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Джок Полфрийман осъди България

През 2007 г. Полфрийман беше осъден за убийството на студента Андрей Монов
1 месецПравосъдие 71

Австралиецът Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година, е осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това съобщи адвокатът му по делото Адела Качаунова, цитирана от БТА.

Според решението на съда Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор.

Делото, заведено от Полфрийман, е заради нанесен побой от надзиратели в затвора през 2013 г. Тогава потърпевши са били група чужденци, сред които и той.

Адвокат Качаунова каза още, че държавата ни е осъдена, защото не е обяснила от какво са нараняванията на Полфрийман, както и защото не е разследвала ефективно случая.

България трябва да заплати на Полфрийман обезщетение от 5200 евро, но парите ще отидат при родителите на студента Андрей Монов, за чието убийство Джок Полфрийман беше осъден и изтърпя наказанието си, но все още изплаща кръвнина на близките.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!