София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЕДИНОДУШНО: Депутатите приеха предложението на ИТН за промени в Изборния кодекс

От "Има такъв народ" предложиха също да няма ограничения на броя секции в чужбина
7 сПолитика 5337 Мирослав Митков

С пълно единодуши депутатите в 45-тото Народно събрание одобриха предложените от ”Има такъв народ” промени в изборното законодателство. ГЕРБ гласуваха в подкрепа, както заръча по-рано Борисов - под строй да подкрепят всичко, което се предлага.

Депутатите от ГЕРБ поискаха да се направи поименна проверка при прегласуване, за да се даде възност на лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов да гласува.

ФрогНюз припомня, че вече над седмица темата с мажоритарния вот и промените в Изборния кодекс станаха повод за нападки от ГЕРБ към ИТН заради инициирания от тях референдум преди години. Днес също има скандали.

След като стана ясно, че от ГЕРБ ще върнат мандата за съставяне на кабинет, Борисов заръча на депутатите си да подкрпят всички предложения в пленарна зала. Така и стана - предложението на "Има такъв народ" за промени в изборния закон, които се гледаха на първо четене в Народното събрание, след разглеждането им в правната комисия, получи одобрението на всички присъстващи в залата депутати. Единодушно "За" гласуваха депутатие от ГЕРБ, а въздържал се бе един единствен народен представител.

Предложенията включват и създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

Предложенията включваха гласуване по пощата за сънародниците ни в чужбина, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

От "Има такъв народ" предложиха също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година. Предлага се също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!