София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕК предлага възстановителен пакет COVID-19 на стойност 750 млрд. евро

Въпросът дали това ще са заеми или безвъзмездни средства още не е решен

ЕК предлага възстановителен пакет COVID-19 на стойност 750 млрд. евро

Въпросът дали това ще са заеми или безвъзмездни средства още не е решен

2 мПолитика 385 Ивана Иванова


Европейската комисия представи в сряда възстановителен пакет от 750 милиарда евро за справяне с последиците от въведените заради коронавируса ограничителни мерки, предава AFP.

Европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони в „Туитър“ приветства предложението като „европейски пробив“, който трябва да бъде достатъчен за „справяне с безпрецедентната криза“.

Според европейската редакция на Politico, 500 милиарда евро, кавкто предложиха германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, ще бъдат под формата на безвъзмездни средства, а 250 ще бъдат разпределени като заеми.

Инструментът за възстановяване ще бъде финансиран чрез повишаване на така наречения таван за собствени ресурси - максималната сума, която ЕС може да поиска от държавите-членки за финансиране на своите разходи.

Комисията би използвала вдигнатия таван за взимане на заеми от пазара, а парите ще бъдат изплатени „след 2027 г. и най-късно до 2058 г.“, съгласно слайдове, подготвени от Комисията и споделени с представители на Парламента.

Въпросът дали новият инструмент ще се състои предимно от заеми или безвъзмездни средства раздели правителствата на ЕС и се очаква да бъде в центъра на политическия дебат през следващите седмици.