София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

EK прие по-строги правила за износа на ваксини срещу Covid-19

Тя предложи нови принципи, по които да бъде одобряван такъв експорт
2 мПолитика 173 Мирослав Митков

Ваксини срещу коронавирус да бъдат изнасяни по-трудно от ЕС, предвижда Европейската комисия. Тя предложи нови принципи, по които да бъде одобряван такъв експорт.

Комисията въвежда два допълнителни принципа към механизма за прозрачност при износа на ваксините - реципрочност и пропорционалност.

За първия изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията Валдис Домбровскис поясни, че ако страната, за която е предназначен експорта, има голям производствен капацитет, но ограничава износа на собствената си продукция, ще се преценява дали ЕС да изнася ваксини към нея.

Критерият пропорционалност той определи като намиране на правилния баланс - в случая Комисията и страните-членки ще преценяват епидемиологична обстановка, броя на имунизираните и наличието на ваксини срещу Covid-19 в съответната страна.

На въпрос дали ЕС по този начин не наказва страни, които провеждат успешна кампания на ваксиниране като Обединеното кралство и Израел, Домбровскис отговори, че от въвеждането на механизма от края на юни Общността е изнесла около 10 млн. дози към Великобритания, докато тя е изнесла 0 дози в обратна посока.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен заяви, че "ЕС се гордее, че е домът на производителите на ваксини, които не само доставят на гражданите на ЕС, но и изнасят по целия свят".

"Докато нашите държави членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания изпълнява договора си, ЕС е единственият основен производител в рамките на ОИСР, който продължава да изнася ваксини в голям мащаб за десетки страни. Но отворените пътища трябва да вървят и в двете посоки. Ето защо Европейската комисия ще въведе принципите на реципрочност и пропорционалност в съществуващия механизъм на ЕС за разрешаване. ЕС разполага с отлично портфолио от различни ваксини и ние осигурихме повече от достатъчно дози за цялото население. Но трябва да осигурим навременни и достатъчни доставки на ваксини за гражданите на ЕС. Всеки ден има значение", добави Фон дер Лайен.

Новият регламент въвежда две промени в съществуващия механизъм.

Първо, в допълнение към въздействието от планирания износ за изпълнението на предварителните споразумения на ЕС за покупка с производителите на ваксини, държавите членки и Комисията следва да обмислят:

Реципрочност - ограничава ли страната по местоназначение собствения си износ на ваксини или техните суровини, по закон или по друг начин?

и

Пропорционалност - дали условията, преобладаващи в страната по местоназначение на изнасяните ваксини, са по-добри или по-лоши от тези в ЕС, по-специално епидемиологичната ситуация, степента на ваксинация и достъпът до ваксини.

Държавите членки и Комисията следва да преценят дали заявеният износ не представлява заплаха за сигурността на доставките на ваксини и техните компоненти в Съюза.

Второ, за да се получи пълна представа за търговията с ваксини, новите правила включват 17 държави, които преди това са били освободени от обхвата на регламента.

ЕС остава ангажиран с международната солидарност и следователно ще продължи да изключва от тази схема доставки на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за 92 държави с ниски и средни доходи в списъка на програмата на ООН COVAX.

ЕК обяви, че този акт за изпълнение е целенасочен, пропорционален, прозрачен и временен. Той е напълно в съответствие с международния ангажимент на ЕС според Световната търговска организация и групата Г-20 и в съответствие с това, което ЕС предложи в контекста на търговската и здравна инициатива на СТО. Държавите членки определят исканията за разрешение в съответствие със становището на Комисията, се посочва в решението на ЕК.

От началото на този механизъм са одобрени 380 заявки за износ до 33 различни дестинации за общо около 43 милиона дози на коронавирусни ваксини. Не беше удовлетворена само една заявка за износ. Основните дестинации за износ включват Обединеното кралство (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Корея (1,0 милиона) и Австралия (1,0 милиона), посочва ЕК.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!