Еленко Божков: Пламен Георгиев стана консул, защо Ковачки да не купи АЕЦ Белене?

"Имаме балканска новина - ястие, в което има шарена сол"

0 secondsИкономика 6

Имаме балканска новина - ястие, в което има шарена сол. По този начин едни много сериозни инвеститори в лицето на руската, китайската, южнокорейската фирма и поне 4 фирми на Ковачки бяха включени в надпреварата. Но в крайна сметка защо при условие, че Пламен Георгиев стана консул във Валенсия, Христо Ковачки да не може да стане основен инвеститор. Така коментира новината за основните претенденти за инвеститори в проекта АЕЦ Белене енергийният експерт еленко Божков. По думите му ако Христо Ковачки действително стане основен инвеститор, има голяма вероятност министерството на енергетиката в лицето на Теменужка Петкова да се наложи да "брои пари в брой". 

Аз продължавам да държа на сериозно участие на държавата в проекта. Това е една гаранция за бъдещето на проекта. Неоспоримо е, че в момента имаме място за един 1000мв в България. Перспективата е в близко време да имаме блок и половина, защо не и два, категоричен е Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

Новината за инвеститорите не е добра нито за привържениците, нито за противниците на проекта. Отсъствието на сериозен кандидат показва липсата на банкируемост на проекта - това означава две неща - задължително участие на България и намеса на сили, които имат геополитически интереси. Навсякъде, където има инвестиции в енергетиката, държавата има активно участие. Държави, които развиват ядрената енергетика го правят, защото имат много сериозна стратегическа причина. При всички положения става дума за премерено участие, коментира от своя страна Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката. 

 

ОЩЕ ОТ Икономика

Директорът на "Стомана": Категорично не сме източили водата от яз. Студена

„Сравнено с консумацията в града нашата възлиза на 3%"

1 чИкономика

Сърбия ще печели 185 млн. долара годишно от транзита през Турски поток

Руският газ ще започне да постъпва в страната до края на 2020 г.

4 чИкономика

Софийска стокова борса: 29% ръст на оборота през 2019 г.

Годината беше спокойна, заяви изпълнителният директор на ССБ Васил Симов

4 чИкономика

Колко и какво печели България от Балкански поток?

Анализ на икономиста Румен Гълъбинов

4 чИкономика

Украйна спря транзита на газ за Турция и България

След официалния старт на Турски поток

5 чИкономика