София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Еленко Божков: Енергетика е в отчайващо състояние, в каквото е и държавата

Според него вече се вижда провалянето на проекта "Белене"
1 мЕвроком 1654

"Българската енергетика се намира в отчайващо състояние, в каквото е и държавата", каза пред БНР енергийният експерт Еленко Божков. 

Според него отрасълът енергетика се управлява некомпетентно и са необходими категорично промени в управлението и в организацията. Той подчерта, че вече се вижда провалянето на проекта "Белене":

"Поставянето на един от двата реактора, предвидени за "Белене", на площадката на "Козлодуй" прави нещата още по-непрогнозируеми. Това означава, че България може да се откаже от проекта "Белене".

По думите му характерна за цялата енергийна политика е "обстановката на неяснота, прикриване на истината и дори на лъжи":

"Без обяснения на 2-ри ноември мощността на Блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", 10-и генератор, пада до 1014 мегавата и продължава - в момента е 1020 мегавата, в следствие на което централата губи около 4,5 млн. лева за няма и 2 месеца, чист приход, при това на цена от 54,77 лв. на мегаватчас - това е енергията, която се изкупува от обществения доставчик, това е енергия за бита. Т.е. имаме едно непроизведено количество, без да е обяснено защо не се произвежда".