София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Емил Димитров: Не се кандидатирах за депутат, за да са пълни язовирите

Имаме гарантирано за 3 г вода в яз. „Тича“ за гражданите, посочи той

Ако държим язовирите непрекъснато пълни, ще дойде снеготопенето и ще прелее в реките. Затова аз не се и кандидатирах за депутат, защото ни е много труден този момент. Ние изпразваме язовирите, поемаме няколко дни снеготопенето, след това изпускаме в реките. Не се кандидатирах за депутат, защото трябва да следя язовирите. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по Нова телевизия.

„Това беше моят ангажимент към премиера. Във всички има достатъчно вода, така че да има за цяла година. Имаме гарантирано за 3 г вода в яз. „Тича“ за гражданите. Имаме сателитна камера, която дава язовирите отгоре. Наблюдаваме около 7-8 язовира едновременно. Тази година очакваме огромно снеготопене. Опитваме се да ги изпразним, но не може да ги изпразним само заради снеготопене. Вода се икономисва с по-малко загуби, разумно управление, изпускане на ВЕЦ-ове“, каза още Емил Димитров.

„Останалите министри са политически лица, имат си заместници и спокойно можеха да си участват в кампанията. Аз не съм партийна квота, а гражданска квота. Когато поех ангажиментите към премиера през декември, казах, че няма да се кандидатирам, а казах, че ще помогна язовирите да са пълни. Никой с канче, лейка или кофа не пълни язовирите. Те се пълнят само от дъжд и сняг. Да са по-пълни е благодарение на усилията миналата година. Сега, когато идва снеготопенето, изпускаме част от тях, но много внимаваме, за да може като дойде водата да ги донапълним. Изпускаме постоянно „Панчарево“, „Среченска бара“, „Йовковица“, „Пчелина“, „Боровица“. „Копринка“ и „Жребчево“ са пълни на около 70%“, коментира Димитров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!