София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Емил Димитров: Въвеждаме нови мерки срещу нелегалния боклук

Гранични пунктове, джипиеси и кодове за рискови стоки са някои от промените

19:24 ч. 23.01.2020 г.Политика 125

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров се срещна с представители на рециклиращия сектор, който осигурява суровини за преработвателните предприятия в България. На срещата присъстваха лица от Българската стопанска камара, Асоциацията на рециклиращата индустрия, Българската асоциация по рециклиране и Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. Те обсъдиха нови мерки срещу вноса на нерегламентиран боклук у нас.

„Те изразиха своите идеи. В голямата си степен те се препокриват с някои от нашите виждания, в едно ние сме по-крайни, в друго – те. Предстои среща следващата седмица, на която окончателно ще се спрем върху текстовете. Ние сме подготвили проекти между различните институции“, допълни още Димитров.

„Като цяло ще въведем гранични пунктове през които ще се въвеждат стоките. Ще се проследяват с джипиеси. Ние ще имаме обратна информация къде какво се случва. Ще въведем няколко кода рискови на стоките, които ще бъдат под особен контрол. За да не затрудняваме цялата индустрия. В противен случай ще спрем камиони на границата, които по никакъв начин не са конфликтни, но по край тях минават и други“, подчерта той.

Емил Димитров коментира и ТЕЦ "Бобов дол" и тяхната дейност. Той е помолил в най-бърз порядък да се изпрати принудителна административна мярка Бобов дол да преустанови изгарянето на отпадъци, но да продължи да работи на въглища. 

"Преди няколко дни бях в Бобов дол, тъй като изказвахме съдействие на прокуратурата, тъй като се извършваше проверка там. Сигналите бяха, че има опасни отпадъци и че имаше вредни емисии. Наши служители бяха изпратени да окажат съдействие. Когато отидохме прокуратурата каза, че съгласно направеното изследване няма вредни емисии, няма опасни продукти, които да са качвани на транспортните ленти. Моите служители, които бяха там и ги помолих да ме въведат в темата каза, че има проблем в разрешителното и в него има поставени комплекс от разрешителни условия, които е следвало да се изпълнят. Посъветвах ръководството да преустанови дейност докато не изчисти тези проблеми, които имат. Още повече, че създадена с моя заповед група разгледа всички документи на представителите на Бобов дол и тези в нашите архиви. Излязоха със становище, в резултат на което ние днес изпратихме заповед до Перник", обясни той.