София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЕП гласува на 23 октомври новата Европейска комисия

Европейската комисия ще има 27 комисари

17:20 ч. 12.09.2019 г.Политика 21

Европейският парламент ще гласува по време на пленарната сесия в Страсбург на 23 октомври новата Европейска комисия, чийто мандат трябва да започне на 1 ноември. Това обяви в четвъртък на пресконференция в Брюксел председателят на ЕП Давид Сасоли.

"На 23 октомври ще бъде гласуването на пленарната сесия в Страсбург. Ще гласуваме за назначаването на нови европейски комисари", каза той.

Европейският съюз обяви на 10 септември новия състав на Европейската комисия, който трябва да започне работа на 1 ноември, ако всички назначения бъдат одобрени от съответните комисии на Европейския парламент, а след това от срещата на върха на ЕС. Разпределението на портфейлите между бъдещите европейски комисари беше представено от назначената за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Новата Европейска комисия ще има 27 европейски комисари - по един от всяка от страните от ЕС, с изключение на Обединеното кралство, което тепърва ще напусне общността до 31 октомври, тоест преди началото на новата ЕК. В това число са включени и самата фон дер Лайен и бъдещият върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, бившият испански министър на външните работи Жозеф Борел. Само назначенията на фон дер Лайен и Боръл са окончателни, останалите европейски комисари все още могат да бъдат отхвърлени от Европейския парламент, което се случва доста рядко.