София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Епидемията от африканска чума се разраства

Русия спря вноса на свинско месо от нас
пропускане

Епидемията от африканска чума се разраства

Русия спря вноса на свинско месо от нас

2 годиниАгро 28 Боряна Райчева


Проблемът с разпространението на африканската чума по свинете се задълбочава. От Русия вече обявиха,че спират вноса на свинско месо и прасета от България.

Към момента у нас е потвърдено още едно огнище на чума по свинете в провадийското село Тутраканци, където бяха убити десетки домашни прасета.

„В Брюксел вече втори ден тече конференция, на която дискутираме мерките срещу африканската чума. Ситуацията е повече от критична“, каза пред Нова телевизия зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Той обясни, че на този етап се препоръчва на стопаните да не гледат прасета в „задния си двор“ и животните да бъдат заклани навреме.

По думите на зам.-земеделския министър най-рискови са прасетата, чиито стопани са ловджии, които може да донесат у дома си болна дива свиня. „Важното е да разделим тези две популации – домашната от дивата свиня, защото ако се заразят домашните, трайно ще се вкорени това заболяване в България и тогава войната ще бъде дълга и окопна. Хората трябва да знаят това”, каза Янко Иванов.

Заплаха от африканската чума идва и от другата страна на река Дунав. В близкото до Русе Гюргево вече има заразени животни. Заради непосредствената близост в Русенско хората също започнаха да колят прасетата си. В района е създаден кризисен щаб. Извършва се дизинфекция и на Дунав мост, а месата, които се пренасят на митницата, се кофискуват.

„По-добре хората да разберат, че е важно в следващата година да не гледат в личните си стопанства прасета, защото там контрол няма и има опасност да се разнесе заразата“, каза областният управител на Русе Галин Григоров.