Ердоган: Не НАТО, а Макрон се намира в състояние на мозъчна смърт

Френският президент не се отказа от позицията си за Алианса

2 месецаПолитика 12

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува френския си колега Еманюел Макрон за изявлението му за „мозъчната смърт“ на НАТО, като заяви, че може би той се намира в такова.

„Говоря за президента на Франция Еманюел Макрон, ще кажа същото и пред (страните-членки на) НАТО. Първо, проверете за собствената си мозъчна смърт. Тези изявления са подходящи само за хора като Вас, които са в състояние на мозъчна смърт", заяви Ердоган в телевизионна реч.

Макрон не се отказа от позицията си за „мозъчната смърт“ на НАТО дори и след срещата с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Париж. Според френския президент през последните години Алиансът се е отдалечил от реалните си задачи, а спорните изявления, заради които мнозина съюзници го разкритикуваха, са помогнали на НАТО да се върне в "правия път".

Междувременно стана ясно, че НАТО увеличава разходите си за отбрана с 400 милиарда долара до 2024 година в сравнение с нивото от 2016 година. Това заяви Столтенберг на пресконференция преди срещата на върха Северноатлантическия алианс в Лондон на 3-4 декември.

„Увеличението на военните разходи на НАТО до 2024 година ще възлиза на 400 милиарда долара (спрямо 2016 година при постоянни цени през 2015 година-бел. ТАСС). Това е безпрецедентен напредък“ каза генералният секретар.

ОЩЕ ОТ Политика

Русия обвини японски дипломат-журналист в шпионаж

Руското МВнР с протестна нота срещу японски дипломат

9 чПолитика

В Ботевград водата намалява, интересите - не

Разширено интервю на кмета Иван Гавалюгов пред “Евроком”

11 чПолитика

Ботевград в защита на кмета си

Стотици хора изразиха подкрепата си към Гавалюгов

1 денПолитика

Днес руските дипломати, обвинени в шпионаж, напускат България

Москва нарече експулсирането на двете лица открито недружелюбен ход

2 дниПолитика