София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ердоган с бойна операция срещу кюрдите в Сирия

Предупредихме САЩ и Русия, твърди президентът на Турция

Ердоган с бойна операция срещу кюрдите в Сирия

Предупредихме САЩ и Русия, твърди президентът на Турция

10 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган информира САЩ и Русия за турските планове за операция източно от р. Ефрат. Операцията носи кодовите имена „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.

"Влязохме в Африн, Джарабулус и Ал Баб, ще влезем и в земите източно от Ефрат. Нашето търпение към постоянните обстрели през границата се изчерпи", цитира турския държавен глава Анадолската агенция.

Според Ердоган присъствието на Кюрдската работническа партия“ и сирийските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) в близост до турската граница е „заплаха за сигурността“.

В преговорите със САЩ Анкара настоя за създаване на зона за сигурност в региона, но страните не са постигнали обща позиция.
Вашингтон се съюзи с кюрдски въоръжени формирования в борбата срещу „Ислямска държава“ (ИДИЛ), докато за Турция били „терористични групировки“.

Турция е възмутена от решението на Вашингтон да изпрати хиляди камиони с въоръжение и боеприпаси в Сирия. Анкара е на мнение, че кюрдите водели „въоръжена кампания на нейна територия в продължение на 30 години“. Твърдят, че от атаките им са загинали около 40 хил. турци.