София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Естония прие закон за използването на замразени руски активи в подкрепа на Украйна

За закона гласуваха 65 от 101 народни представители

17 сПолитика 375 Катерина Найденова

Естония прие закон за използването на замразени руски активи в подкрепа на Украйна, съобщи Хендрик Терас, председател на Конституционната комисия на естонския парламент.

"С приетия днес закон Естония предлага механизъм, който предвижда отговорността на тези хора и компании, които са пряко замесени или допринасят за агресия", заяви Терас.

За закона гласуваха 65 от 101 народни представители.

Според Хендрик Терас, създаването на правна регулация за използването на замразени активи е сложна задача, която се поема от редица съюзнически държави и международни организации. Естония играе важна роля в този процес.

"Русия е държава агресор. Компенсациите за щетите, причинени по време на военни действия, не трябва да падат върху плещите на Украйна и нейните съюзници. Русия е отговорна за причинените щети и трябва да понесе тази отговорност", подчерта председателят.

Според него, за осигуряване на отговорност за щети, причинени на Украйна по време на войната, е възможно да се използват активи, които вече са замразени въз основа на международни санкции и чиито собственици в никакъв случай не могат да ги използват или да се разпореждат с тях.

Според закона, приет в Естония, използването на тези активи ще представлява авансово плащане за щетите, които Русия трябва да компенсира на Украйна. Решението за използването на имущество като авансово плащане за щети ще се взема от Министерството на външните работи по време на административно производство.

Към края на 2023 г. в Естония са замразени руски активи на стойност 34,5 милиона евро.