София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ето какво предлага ГЕРБ на ПП-ДБ в коалиционното споразумение

То беше изготвено и разпространено от ГЕРБ-СДС

1 месецПолитика 4 Марияна Стойчева

От ГЕРБ-СДС изпратиха до медиите коалиционното споразумение и механизма за вземане на решения които бяха представени на Национално съвещание на партията днес. 

"Подготвихме един проект. Казва се проект на споразумение, за да не поставяме колегите от ПП-ДБ в ултиматум или под натиск. Има няколко дни и съм поел ангажимент днес до 14,00 часа, с Атанасов разговарях, да им го предадем да го разгледат и, ако ме послушате, да дадем още един час на преговарящия екип", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

 

В документа се предвижда, че след ротацията Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър, а акад. Николай Денков ще е вицепремиер и образователен министър. Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер и броя на министерствата.

След следващата ротация през декември тя вече ще бъде на 15, а не на 9 месеца. И тогава ГЕРБ си запазва МВнР, а ПП-ДБ - просветата. Предвидено е, когато една партия е сложила свой човек за министър, другата да посочи заместниците му. Персоналният състав на кабинета ще се определя не само от Денков и Габриел, но и от лидерите на формациите.

Документите ще бъдат изпратени на ПП-ДБ и се очаква още утре да започнат преговори между работните групи.

От страна на ГЕРБ тя ще се състои от Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, обяви Бойко Борисов. По-рано той постави краен срок за взимане на решение до 8 март.