София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Ето кои български юристи и магистрати искат да са европейски делегирани прокурори (СПИСЪК)

Общо 10 души ще участват в новата Европейска прокуратура
11 сЕвроком 1228

Общият брой на желаещите да заемат едно от общо десетте места, определени за европейски делегирани прокурори от България в новата Европейска прокуратура, стана 24, като сред тях се появи и един съдия. Това става ясно от страницата на Висшия съдебен съвет, където са публикувани материалите към кандидатурите им. Това пишат в сайта "Правен свят".

Дотук почти всички желаещи са следователи и прокурори, като за момента, въпреки законовата възможност за това, само Христо Крачунов - съдия в Софийски районен съд е подал документи. Срокът за участие в процедурата изтича в края на 18 януари (понеделник).

В петък кандидатурите си са подали Венцислав Фердинандов - прокурор в Специализираната прокуратура, Десислав Цанев - следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура (СГП), Димитър Беличев - прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив и Дочо Дочев - прокурор в СГП.

„Екипността е онзи инструмент, чрез който се достига до пълноценно обследване и правилно разрешение на поставените служебни задачи. Изключително съм благодарен за развитието на това умение на всички колеги, с които съм работил през годините. Считам, че умението за работа в екип е едно от основните качества, с които трябва да разполага всеки, който работи в структурата на Европейската прокуратура, изводимо от нейните устройствени документи и публично прокламирани насоки на работа“, пише прокурор Фердинандов в мотивационното си писмо.

Следовател Цанев пък изтъква: „Считам, че през годините на професионалната ми дейност съм развил необходимите умения и способности, които да надградя за успешно провеждане на разследване по дела от компетентността на Европейската прокуратура – да разследва, да извършва наказателно преследване и да предава на съд престъпления срещу бюджета на ЕС, като например измами (над 10 000 евро), корупция трансгранични измами с ДДС за над 10 млн. евро… Вярвам, че ще съумея успешно да приложа придобития ми опит на децентрализирано ниво на Европейската прокуратура“.

Прокурор Беличев посочва в мотивационното си писмо, че желанието му да се яви в процедурата е свързано от части с придобитото от него образование и професионален опит. „Вярвам, че притежавам необходимите воля и умения, за да продължа да защитавам интересите на Европейския съюз, Върховенството на Закона и да подпомогна за изграждането авторитета на Европейската прокуратура“, пише той.

„В професионален план, смятам, че е време да надградя всичко това, за което работя, откакто постъпих в прокуратурата. Опитът, натрупан при разследванията на дела за корупционни престъпления, данъчни престъпления, крупни присвоявания на средства, както и срещу различни длъжностни лица ми дава увереността, че при борбата с този вид престъпления, които са сред приоритетите и на Европейската прокуратура ще съм в състояние да постигна значими резултати“, пише и прокурор Дочев в мотивационното си писмо.

В последния възможен ден за подаване на документи това са сторили още Станислав Стойков, Людмила Николова, Милко Момчев, Димитър Хаджийски от СГП, Стоян Лазаров - заместник-военно-окръжен прокурор на София, Йорданка Дачева - Толева от Окръжна прокуратура - Бургас, Радостина Цанева - следовател в окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура - Пловдив, Ирина Арменова - Янчева - прокурор в Специализираната прокуратура, Вероника Бориславова- прокурор в Софийска районна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжна прокуратура - Кюстендил, Катя Михайлова - Янкова- прокурор в Софийска районна прокуратура, Христо Крачунов - съдия в Софийски районен съд.

„Участието в процеса на изграждането и функционирането на Европейската Прокуратура, в частност като Делегиран Прокурор, осъществяващ дейност на място в конкретната държава-членка, за мен е професионално предизвикателство и възможност за допълнителна квалификация в нова за всички участващи в засиленото сътрудничество държави-членки област- бъдещото „европейско наказателно право“. Намирам, че придобитият от мен специфичен опит в сферата на европейските фондове, както и работата ми като наказателен и граждански съдия ще осигури поглед от различен ъгъл, ще допълни експертизата на екипа и съответства на изискванията за длъжността, с което мога да бъда в принос на работата и институцията“, мотивира явяването си в процедурата съдия Крачунов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!