София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ: Австрия ще наложи локдаун за неваксинирани срещу COVID-19

Впечатление прави, че 62 от населението в страната е ваксинирано
47 сОбщество 2530

Австрия заплашва с потенциално блокиране за неваксинираните, ако ситуацията в интензивните отделения в страната се влоши, показват новите правителствени планове, пише Daily Sabah.

„На път сме да се сблъскаме с пандемия на неваксинираните“, заяви канцлерът Александър Шаленберг в петък вечер след кризисна среща.

Шаленберг изключи възможността локдаунът да е за тези, които са били ваксинирани или излекувани от COVID-19.

Все още има твърде много „колебаещи се и отлагащи“, каза той, имайки предвид онези, които не са планирали да се ваксинират.

Ситуацията в интензивните отделения е до голяма степен стабилна, въпреки неотдавнашното увеличение на броя на новите заразени.

Около 220 легла за интензивно лечение в момента са заети от пациенти с COVID-19. Ако този брой се покачи до 600, Австрия ще достигне пета фаза от плана си, което изисква ограничения за  неваксинираните.

Здравният министър Волфганг Мюкщайн заяви, че Австрия в момента е на първа фаза, така че „гледаме много далеч в бъдещето“.

Седемдневната заболеваемост в страната е малко под 230 на 100 000 души.

По-рано през седмицата беше обявено, че повечето служители в Австрия ще трябва да докажат, че са били ваксинирани, дали са отрицателни тестове за вируса или са се възстановили от COVID-19 от 1 ноември.

Новият поетапен план сега предвижда, че само PCR тестването ще се счита за доказателство, след като 400 легла за интензивно лечение бъдат заети.

Около 62 процента от населението на Австрия е напълно ваксинирано.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!