София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Eвропeйският съюз с извънредна резолюция срещу Русия

Резолюцията призовава за замразяване на всички сметки в ЕС
36 сПолитика 450

Европейският парламент прие резолюция с предупреждение към Русия за "сурови последици", в случай на нашествие в Украйна.

Според евродепутатите, Европейският съюз трябва да даде на Москва да разбере, че при такъв сценарий ще последва незабавно спиране на вноса на руски природен газ и петрол, изключване на Русия от международната банкова мрежа SWIFT и замразяване на авоарите на "всички олигарси, свързани с руските власти".

Москва струпа войски по украинските граници по-рано този месец, но започна да ги изтегля още миналата седмица.

Българските евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите не участваха в гласуването на резолюцията за по-строги европейски санкции срещу Русия, сочи справка по вота на резолюцията.

Всички останали 12 български евродепутати са гласували „за“.

Резолюцията призовава за замразяване на всички сметки в ЕС, анулиране на визите на всички приближени до Кремъл руски олигарси, както и за изключването на Русия от разплащателната система SWIFT.

Документът бе приет с  569 гласа „за“, 67 „против“ и 46 „въздържал се“. Той е във връзка с присъдата и изпращането в лагер на опозиционера Алексей Навални, струпването на руски войски по границата с Украйна и извършените взривове от агенти на руското военно разузнаване в складове за боеприпаси в Чехия през 2014 г.

Парламентът настоява ЕС да приеме антикорупционен санкционен режим, който да бъде добавен към настоящия режим на санкции за нарушаване на човешките права.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!