София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Фермери на протест заради мерките срещу птичия грип

Твърдят, че държавата обрича бранша на загуби

Фермери на протест заради мерките срещу птичия грип

Твърдят, че държавата обрича бранша на загуби

2 годиниОбщество 7 Боряна Райчева


Птицевъди от цялата страна излизат на протест днес пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните. Причината е недоволството им от взетите от управляващите мерки срещу птичия грип.
 
Недоволните твърдят, че държавата оставя новоизлюпени патета да умират без храна и вода в люпилни заради забрана за придвижване до обекти за отглеждането им. По думите им, поради тази причина вече  четвърти ден браншът на водоплаващите птици у нас търпи загуби.
 
Припомняме, че в  Хасково недоволството вече ескалира. Стотици работници от първата ферма за патици в района, където преди две седмици беше открит вирусът на птичи грип, вече излязоха на улицата.
 
Сдружението,  което организира  днешният протест, настоява за незабавни действия за профилактика и ликвидиране на грипа по птиците и обвинява държавата, че с действията си ще доведе до ликвидиране на целия бранш.
По -късно днес в предварително насрочена пресконференция от   Българската агенция по харните ще дадат повече информация за случващото се, като предварително оттам вече заявиха, че са спазили абсолютно всички изисквания на закона.