София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Финландия се противопоставя на призивите за търговски санкции на ЕС срещу Израел

Министрите на търговията обсъждат търговското споразумение на ЕС с Израел

7 дниПолитика 8 Катерина Найденова

Финландия иска ЕС да продължи да търгува с Израел въпреки нарастващите призиви за икономически санкции с оглед на нарастващи хуманитарни жертви от военните операции на Израел в Газа, каза нейният министър на търговията в четвъртък.

„Аз лично смятам, че трябва да продължим търговията с Израел“, заяви Виле Тавио, министър на външната търговия и развитие на Финландия.

„Имаме причини да го направим. Това е високотехнологична страна, която има индустрии, с които ЕС трябва да може да работи. Освен това имаме известна търговия в областта на отбраната с Израел“, каза той, добавяйки, че се съмнява, че търговските санкции ще постигнат нещо.

Коментарите идват, след като в понеделник външните министри на ЕС обсъдиха потенциални стъпки срещу Израел, ако той не изпълни решение на Международния съд (МС), задължаващо го незабавно да прекрати текущата си офанзива в Рафах в южната част на Газа.

Министрите решиха да свикат Съвет за асоцииране с Израел, за да обсъдят спазването на задълженията на страната за правата на човека съгласно търговското споразумение на ЕС със страната, което е част от Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел.

В последния момент въпросът също беше добавен към дневния ред на срещата на търговските министри в четвъртък, въпреки че не се очакваше да бъде взето официално решение.

Израелската армия заяви в сряда, че е поела контрола над буферна зона по границата между Газа и Египет, което й дава ефективна власт над цялата сухопътна граница на палестинска територия. Израел също така продължи своите смъртоносни нападения срещу Рафах, които се засилиха през уикенда, когато въздушна атака срещу бежански палатки уби най-малко 45 палестинци, включително деца.

Докато редица страни, включително Германия и Австрия, вероятно ще заявят позиция, подобна на Финландия, други като Ирландия, Белгия и Испания настояват за оказване на натиск върху Израел чрез търговски санкции.

Питър Бърк, министър на търговията на Ирландия, удвои призива на страната си за подновяване на сделката на ЕС с Израел.

„Бяхме много ясни като страна, че искаме да разгледаме споразумението за асоцииране Израел-ЕС“, заяви Бърк.

„В това се съдържат важни клаузи във връзка с нарушаването на правата на човека, във връзка с нашите задължения по международното право и неговото спазване“, добави министърът.

„И видяхме изключително тревожните сцени в Рафах въпреки разпорежданията на Международния наказателен съд. И е изключително важно да проучим това споразумение и нашите отношения с Израел, защото това е много определящ момент в Европа", категоричен беше той.

От началото на войната след атаките на Хамас от 7 октомври страните са обмисляли няколко варианта да поставят Израел под натиск с търговски средства. На фона на нарастващите съобщения за насилието на израелски заселници срещу палестинци в територии, окупирани от Израел, Белгия по-рано този месец настоя да забрани вноса на продукти от тези територии.

Министърът на сътрудничеството за развитие на страната също призова за европейско ембарго върху изпращането на оръжия за Израел.

Европа е най-големият търговски партньор на Израел, представляващ 28,8 процента от търговията със стоки през 2022 г.