Франция е блокирана от мащабна стачка

Срещу пенсионната реформа на Еманюел Макрон

2 месецаОбщество 5

Франция е блокирана от историческа по мащабите си стачка на държавните служители срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Парализирани са транспортът и услугите в цялата страна.

Опустели гари, навалица пред оскъдния транспорт и съкратени до минимум услуги - това ще бъде днешният ден на французите. Парижкото метро е почти замряло - не работят 11 линии. Жп компанията „SNCF“ ще осигури едва 10% от трафика си. Влаковете из страната са рядкост, но стачката се усеща и във въздуха - съкратени са 20% от полетите за деня, 30% в „Ер Франс“, 233 полета на компанията „Изи джет“. 

Учениците също ще останат без уроци - стачкуват над половината френски учители, в Париж те са близо 80%. Болничният сектор ще работи на забавен ход.

Обявени са 240 митинга срещу пенсионната реформа, която предвижда универсална пенсионна система и отмяна на десетките специфични пенсионни режими. Мотивите на протестите обаче са по-широки, лидерите на т.нар. „жълти жилетки“ не закъсняха да ги подкрепята. В Париж над 6000 полицаи ще се борят с евентуални безредици. 

ОЩЕ ОТ Общество

Емил Караниколов: Ремонтът на яз. „Бели Искър“ ще струва минимум 40 млн. лв.

Коментар пред журналиста Сашо Диков за предаването „ЕвроДикоФ“

11 чОбщество

Макрон внесе законопроектa за пенсионната реформа в парламента

Междувременно хиляди протестираха срещу реформата в Париж

14 чОбщество

Русия: Ситуацията с дипломатите ни в България е представление

"Руският дипломатически департамент не е получил официална информация"

17 чОбщество

Грипна епидемия и в София-град

Учебният процес в 273 училища ще бъде преустановен до 4-и февруари

18 чОбщество