София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Г-7: Няма да признаем руските референдуми на територията на Украйна

Това става ясно от позиция, публикувана на страницата на Европейския съвет

16 сВойна 530 Николай Парашкевов

Страните от "Групата на седемте" (G7) никога няма да признаят легитимността на референдумите, организирани от Русия на временно окупираните територии на Украйна, и призовават всички страни по света също така решително да се противопоставят на тези опити на Кремъл, за да оправдае собствените си международни престъпления.

Това става ясно от позиция на лидерите на организацията, публикувана на страницата на Европейския съвет.

„Ние, лидерите на Групата на седемте (G7), остро осъждаме фалшивия референдум, който Русия се опитва да използва, за да създаде фалшив претекст за промяна на статута на суверенните територии на Украйна, която е под продължаваща руска агресия. Подобни действия (на Русия – бел. ред.) са очевидно нарушение на Устава на ООН и международното законодателство и са насочени в диаметрално противоположна посока по отношение на върховенството на закона между държавите“, се казва в съвместното изявление.

„Ние никога няма да признаем тези референдуми, които са стъпка към руска анексия, и никога няма да признаем анексията (на окупираните територии – бел.ред.), ако се случи“, подчертаха лидерите на Групата на седемте.

„Призоваваме всички страни единодушно да отрекат тези фалшиви референдуми като опит на Русия да създаде фалшиво прикритие за собствените си нарушения на международното право. Ние сме готови да наложим допълнителна икономическа цена на Русия, на нейните хора и институции – както в Русия, така и извън Русия – които предоставят политическа и икономическа подкрепа на престъпните опити на Русия да промени статута на тези територии на Украйна“, се допълва в изявлението.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!