София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Ген. Русев за майор Терзиев: Аз съобщих на семейството му за смъртта, не видях укор

Майорът загина със самолет МиГ-29 при учение край Шабла
1 месецОбщество 30 Ивана Иванова

Със загиналия майор Валентин Терзиев се познаваме от 2005 година. От тогава досега бяхме постоянно е един екип. Вальо не беше, Вальо е добър човек, изпълнен със светлина, с добро сърце, винаги успяваше да намери баланса. Вальо беше пилот с ювелирна техника на пилотиране. Това коментира бригаден генерал Николай Русев в ефира на бТВ.

Майор Валентин Терзиев загина при учение край Шабла. 

Бригаден генерал Николай Русев е съобщил за смъртта на пилота на близките му. „Аз съм командир на базата и отговорността е моя. Вальо летеше и неговият глас беше сигурен и уверен. Ситуацията се е развила и тя е била много скоротечна. Ние останахме на работните си места до сутринта, бяхме готови да го приемем с надежда за отказ на радио връзката. Аз трябваше да отида сутринта и да дам информация на семейството", коментира той.

"Когато отидох при семейството, аз разбрах откъде идва цялата тази добрина. Не видях укор. Съпругата му се изправи и стегнати по войнски ми каза: Аз знам всичко за риска, ние с него сме си говорили“, разказа той.

Ген. Русев потвърди, че една от хипотезите за инцидента е бързото падане на мишената, предследвана от майор Русев. „Нальотът на майор Терзиев беше 12 часа и 50 минути, това е изключително малко“, каза още ген. Русев и добави, че това е така за всички пилоти.

„Много е жалко, когато бивши министри на отбраната излизат и говорят от името на пилотите. Не сме упълномощавали никого да говори от името на пилотите“, каза още ген. Русев, без да уточни за кого говори, но е ясно, че става дума за Николай Ненчев, който коментира, че ако МиГ-29 не са качествени, е по-добре пилотите да спрат да летят и го покани да дойде в авиобазата, за да говори с пилотите.

Ген. Русев заяви, че самолетите се поддържат в перфектно състояние, и преупреди, че спекулациите, че МиГ-29 са счупени, ще срещнат категоричен отпор по съдебен ред.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!