София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Георги Харизанов: В България глобалният акт "Магнитски" се превърна в посмешище

"Няма проблем Владислав Горанов да се върне в политиката, друга тема е дали ще го направи"

21 дниПолитика 17 Васил Василев

"Глобалният акт "Магнитски" в България се превърна в посмешище, абсолютно противно на всякаква логика, благодарение на активностите на един посланик, който зае партийна страна и ходеше да се снима с партийни активисти по министерства и агенции, където няма никаква работа като посланик". Това коментира пред БНР анализаторът Георги Харизанов. И обясни:

"В няколко поредни предизборни кампании глобалният закон "Магнитски", който е предназначен към това да наказва за пране на пари, корупция по високите етажи на властта и да предотвратява заплахи към американската финансова система и с който Херо Мустафа, за което беше похвалена от генералния инспектор от Държавния департамент, който ѝ оцени мандата, успя изцяло да девалвира в България и да го направи за смях този глобален акт "Магнитски". Сигурен съм, че никой не си спомня имената на чиновниците от АЕЦ "Козлодуй", които бяха наказани заради глобалния акт "Магнитски". Чиновници от "Козлодуй" са заплаха за американската финансова система и се занимават с тероризъм и пране на пари… Оттук нататък дали ще влязат 389, 842 или 596 души от България в този глобален акт, този закон, който е изключително благороден по своята същност, стана за смях и никой вече не му обръща внимание", категоричен бе Харизанов.

По думите му експертизата на Владислав Горанов "не се е изпарила", а резултатите му като финансов министър, според него, са безспорни. Анализаторът смята, че твърденията на Васил Божков са абсурдни и призова: "Опитайте се да сложите в дрехите си 7 млн. лв. Предизвиквам всеки - 700 пачки пари да ги сложи в дрехите си". Георги Харизанов изказа мнение, че няма никакъв проблем Владислав Горанов да се върне в политиката, а дали ще го направи – е друга тема. За смяната на служебния външен министър той коментира: "Истината е, че са се натрупали за изключително кратко време страшно много грешки на бившия вече външен служебен министър, не знам как да го нарека - бъдещия бивш служебен министър. Това си е решение на Главчев. Съвпадна ли то с поредно изказване на Борисов по темата – съвпадна. Може ли да убедим някого, че това е случайно – не".

снимка: БГНЕС