София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

ГЕШЕВ ПРЕД ВСС: За морала и за овладяната съдебната власт (ВИДЕО)

Въпросът за легитимността на този ВСС има два аспекта: морален и юридически


Въпросът за легитимността на този ВСС има два аспекта: морален и юридически. Би трябвало всичко, което съответства на правото да съответства и на морала. В случая има видимо разминаване между двете. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на извънредно заседание на Пленума на ВСС, 05.06.2023 г.
Ако говорим за моралната част, разминаването се състои в това, което г-н Стоев заяви пред мен, че „ГЕРБ са натиснали копчето на няколко членове на ВСС“. Това означава директна намеса в независимостта на съдебната власт.
По юридическата част в България се извършва пряка намеса и нарушение на принципа на разделение на властите. Как? Има избрана професионална квота на ВСС, при проведени за пръв път редовни избори. Потвърдени от ВАС. И тези избори се отменят? За подобно нещо протестират в Държавата Израел – за пряка намеса на законодателната власт в съдебната. Това се случва и у нас – пряка намеса в независимостта на съдебната власт.
Тази пряка намеса има много ясни цели овладяване на цялата съдебна власт първо през прокуратурата. Ако мислите, че няма да стигнат и до другите части, много се лъжете, посочи обвинител номер 1.