София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гласуваха отсрочка на Брекзит

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври

19:34 ч. 19.10.2019 г.Политика 17

Камарата на общините на британския парламент прие в събота поправка за отлагане на Brexit. За предложението, направено от бившия депутат от управляващата Консервативна партия Оливър Летвин, гласуваха 322 законодатели на долната камара на парламента, срещу 306 депутати.
"За съжаление парламентът всъщност не се възползва от възможността днес да гласува по същество [от сделката с ЕС], защото сега тя изгуби каквото и да било значение", заяви Джонсън, подчертавайки, че не е сломен от този резултат и ще настояша кралството да напусне ЕС на 31 октомври при условията, одобрени по време на срещата на върха на ЕС на 17 октомври.
Изменението в предложението на правителството за одобрение на сделката с ЕС, обявено на 17 октомври, направи гласуването на споразумение с ЕС, насрочено за събота вечерта, безсмислено. Текстът му предполага, че сделката с ЕС няма да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развод“ с Европейската общност. Целта е да се избегне Brexit без сделка поради непредвидени злополуки или просто липса на време за провеждане на необходимите законови процедури.
"Целта на това изменение е да гарантира, че ние продължаваме да бъдем застраховани срещу Brexit без сделка, която ще бъде изпълнена автоматично на 31 октомври, ако все още нямаме [споразумение, одобрено от британския парламент] споразумение с ЕС", заяви самият Летвин по време на дебата , подчертавайки, че забавянето може да не е необходимо изобщо, ако заплахата от „твърд“ Brexit не възникне.