София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Главният прокурор на САЩ отхвърли възможност за измами на президентския вот

„Към днешна дата нямаме данни за измами от мащаб, които биха довели до различен изход на вота“, заяви Бар
31 сПолитика 746 Мирослав Митков

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар отхвърли твърдения на републиканци за сериозни измами по време на президентските избори и така увеличи натиска над президента Доналд Тръмп да се откаже от усилията си да преобърна категоричната победа на Джо Байдън, предаде АФП.

„Към днешна дата нямаме данни за измами от мащаб, които би довел до различен изход на вота“, заяви Бар в интервю за АП.

Коментарите му потвърждават заключенията на министерството на вътрешната сигурност, разузнавателните служби и независими наблюдатели на президентските избори миналия месец.

Изказването идва на фона на постоянни твърдения от страна на Тръмп, без да предоставя доказателства, че измамни практики при гласуването в ключови щати като Мичиган, Пенсилвания и Джорджия са го лишили от победата.

Междувременно представител на изборната администрация на американския щат Джорджия заяви, че президентът Доналд Тръмп ще понесе отговорност за всяко насилие, произтичащо от необосновани твърдения за изборни измами.

В емоционално изявление републиканецът Гейбриъл Стърлинг заяви, че всичко е отишло твърде далеч и трябва да спре.  Стърлинг разказа за 20-годишен предприемач в окръг Гуинет, чийто бизнес е свързан със системи за гласуване, е получавал смъртни заплахи.

В Джорджия се провежда второ повторно преброяване на гласовете по настояване на Тръмп. За победител с над 12 хиляди гласа разлика в щата беше обявен кандидатът на демократите Джо Байдън.

Говорител на кампанията на Тръмп заяви, че целта е да бъдат „преброени всички законни гласове“ и че осъждат всички призиви за насилие.